Tavşanların Beslenme Alışkanlıkları

Tavşanlar kabarmış az kuyruklu, kendilerine has uzun kulakları olan küçük memelilerdir. Dünya üstünde 30'dan çok tavşan modeli vardır. Günümüzde evcil tavşanlar Avrupa tavşanından (Oryctolagus cuniculus) türemiştir. Amerikan Tavşan Yetiştiricileri Birliği (The American Rabbit Breeders Association) 49 tavşan ırkı tanır. Tavşanlar 4 ayakları üstünde sekerek hareket ederler. 

Tavşanların boyutları türlerine göre değişiklik gösterir. En küçükleri 20 cm uzunluğunda ve yaklaşık 1 kg ağırlığında tavşan türleri vardır. Bunun yanında Guinness Rekorlar Kitabı'na "Dünyanın en uzun tavşanı" ünvanıyla giren Flaman tavşanı, verilere göre 129 cm uzunluğa ve 22 kg ağırlığa ulaşmıştır.
Tavşanlar otoburdur. Yani nebat temelli beslenme trendleri vardır ve et yemezler. Ana besinleri otlar, yonca ve brokoli bunun gibi bazı sebzeler bulunur. Bazı durumlarda meyve, tohum, tomurcuk, kök ve ağaç kabukları yedikleri de gözlemlenebilir.

Evcil Tavşan Nasıl Beslenmeli

Taze saman, evcil tavşanınızın en geniş gıda kaynağı olmalı ve devamlı hazırda bulundurulmalıdır. Genç tavşanlar yonca ile beslenmelidir. Yonca, yüksek protein ve şeker oranı sebebi ile yetişkin tavşanlara verilmemesi gereken bir besin türüdür. Yetişkin tavşanlarsa ana gıda kaynağı olarak ot ve yulaf samanı yiyebilir. 

Saman, tavşanın sağlığı için önem arz eder sebebi ise tavşan sıhhatli sindirim sistemi için gerken esas lifleri bu yolla alır. Tavşanların dişleri devamlı büyüyen bir yapıya sahiptir. Saman tüketimi tıpkı zamanda tavşanın dişini aşındırmasını ve diş gelişimini sağlıklı yaşamasını da sağlar. Evcil tavşan için alınan saman taze bir görünüme ve taze çimen kokusuna sahip olmalıdır. Tavşanı beslemek için alınan ot samanı hava saha kuru bir kapta saklanarak küflenmeden korunabilir. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Contra Kivilcim Mp3 indir dur

Beşiktaş Boyacı Ustası Yerleri

su kaçağı tespiti edirne